Filtrera på

Rensa alla filterval

close small Created with Sketch.

  Verksamhet

  Förskola

  Förskoleklass

  Fritidshem

  Grundsärskola

  Grundskola

  Grundskola 1-3

  Grundskola 4-6

  Grundskola 7-9

  Gymnasiesärskola

  Gymnasium

  Vuxenutbildning/Yrkeshögskola

  Ämne

  Tema

  Typ

  Dölj
  Våra bloggar

  Ämnesöverskridande undervisning med R2L

  Välkommen till vår R2L-blogg!

  Vi som skriver i den här bloggen heter Anna Ahlcrona och Frida Andersson och arbetar som förstelärare på Internationella Engelska Skolan i Krokslätt i Göteborg. Vi arbetar med ämnesöverskridande undervisning genom Reading to Learn-metoden (R2L) främst i kombinationerna svenska/svenska som andraspråk ihop med NO/SO, i årskurs 3 och 4.  

  Vi kommer att dela med oss av inblickar i arbetet i klassrummen, men också av tankar och diskussioner kring det språkinriktade skolutvecklingsarbetet som vi har påbörjat tillsammans med våra kollegor under det här läsåret.

  Välj vad du vill se

  Verksamhet
  Ämne
  Tema

  Välj vad du vill se

  Att skriva berättande text (R2L+Sve/Sva)

  Berättelser tillhör genren engagerande text och i R2L görs skillnad på exempelvis en återberättelse och en berättelse. Syftet med en återberättande text är att återberätta ett händelseförlopp medan det i en berättelse är att lösa en komplikation. I en berättelse krävs någon slags komplikation eller problem och sedan en upplösning, vilket är viktigt att synliggöra för eleverna. Vi valde den klassiska sagan om de tre bockarna Bruse som modelltext. Den är uppbyggd av tydliga genresteg, med en orientering i början följt av problem, reaktioner och lösningar. Syftet var att vi skulle läsa och i detalj gå igenom sagans struktur och språk, sedan skriva en ny saga tillsammans utifrån samma struktur och slutligen skulle eleverna skriva en helt egen saga.

  Visa fler artiklar...
  illus_dela kunskap Created with Sketch.

  Tillsammans blir vi bättre

  Det är när vi delar med oss av det vi gör, som vi hittar kollegor att samarbeta med.

  Vi vill gärna ha din hjälp att lyfta fram lärande exempel som vi kan dela med varandra.

  Läs mer om Pedagog Göteborg link right Created with Sketch.