Min tanke är att ha en bred och kanske lite spretig blogg om historia, så att alla kan hitta något användbart! Jag kommer att blanda vardagsnära lektionstips med tankar från den senaste forskningen. Under mina år som lärare har jag haft förmånen att arbeta med många entusiastiska och kunniga personer. Dessa personer kommer också att dyka upp i bloggen i form av intervjuer. För vem vill inte höra mer om vilka skatter som gömmer sig i arkiven, vad som händer på lärarutbildningen eller kanske ett tips om vad som är på gång på våra museum?

I min vardag testar jag även olika digitala arbetssätt som jag kommer att ta upp i bloggen, exempelvis har jag planerat att skriva om hur jag använder poddar eller inspelade presentationer. Och så blir det ett och annat boktips!

Bildtext: Locketikett som hör till en ask med Barnängens tvål, sekelskiftet 1900. Källa: Fotograf okänd, Tekniska museet. Licens: CC BY NC

Bildtext: Locketikett som hör till en ask med Barnängens tvål, sekelskiftet 1900. Källa: Fotograf okänd, Tekniska museet. Licens: CC BY NC

Ett första litet konkret tips är att göra en historisk variant av “Grej of the day”. Grej of the day är en slags mikrolektioner på cirka tio minuter som kan handla om en person, händelse, pryl eller plats. Jag har de senaste åren använt mig av Tekniska museets utställning 100 innovationer. De har tre varianter av text; Små genier, Allvetare och Nördar.

 

Mina elever fick häromdagen ta del av en riktigt nördig presentation av Tvålen! Så nu vet de att man kan tvätta sig med sand som Antikens greker eller vara lite “lortigare”, som om man levde under Medeltiden. Det vet även att i Göteborg fanns en av de första tvålfabrikerna i Sverige, Göta Lejon, grundad 1812!

 

Kan inte låta bli att även ta med en bild på så kallad “Rysstvål”.

rysstval

Källa: Fotograf Borgström, Nike, Sundsvalls museum Licens: CC BY NC

Tvålarna tillverkades i Finland för export till Ryssland, under den period Finland ingick i det ryska storfurstendömet (till 1917). Just dessa tvålar är gjorda av björkaska blandat med smält animaliskt fett. Fotot på dessa och en massa andra tvålar hittade jag på Digitalt museum. Mer om denna guldgruva i ett kommande inlägg.

För att få till en lite festlig inramning på detta första inlägg kan det nämnas att tvålen även spelade en viss roll på 1970-talets skumpartyn. Då fyllde man festlokalen med såpbubblor och skum. Du som kommer ihåg filmen “Oh, vilket party” med Peter Sellers, får nog en bild av vad som menas. Om man nu skulle vilja fylla ett partygolv på 10 X 15 meter, så behövs 80 liter flytande tvål och 500 liter vatten. En fara med dessa skummande dansgolv var dock att det kunde ge allergiska reaktioner och det faktum att skum är ju faktiskt strömförande!! Kanske var det så den historiska dansen ”Electric boogie” uppfanns?

Som sagt; Det är ett rent nöje att bloggen kommit igång!

Vi hörs!!!