Laddar Evenemang

Göteborgsregionens klimatlyft

När: 17/08 kl. 08:00 - 01/10 kl. 17:00
Hitta hit

Kompetensutveckling inom klimatfrågor för lärare och elever i Göteborgsregionen Klimatforskningen är tydlig – vi behöver snabbt sänka våra utsläpp av växthusgaser för att motverka klimatförändringarna, vars konsekvenser vi ser redan idag. Alla samhällssektorer behöver vara med i förändringen inom de närmaste tio åren för att vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Den kommunala sektorns möte med framtidens invånare sker i första hand i olika delar av skolsystemet. Göteborgsregionen (GR) har därför valt att kompetensutveckla en målgrupp som har stor möjlighet att påverka klimatarbetet framåt – lärare och elever.

Programmet heter Göteborgsregionens klimatlyft och syftar till att stärka skolans roll i klimatomställningen genom att ta fram koncept för lärare och elever i sitt arbete för hållbar utveckling, med fokus på klimat.

Programmets innehåll

Lärare och skolledare kommer genom kompetensutveckling få verktyg till att inspirera elever i undervisningen så att de själva startar klimatprojekt på och utanför skolan. Det kan exempelvis vara att arrangera klädbytardagar, bjuda in föreläsare, utveckla skolans hållbarhetsplan eller uppmuntra till koldioxidsnåla resor till och från skolan. Arbetssättet kommer att vara skalbart och kunna genomföras på skolor i hela regionen och landet.

 

Anmäl intresse för deltagande i programmet>>

Seminariedaggar 30 september – 1 oktober 2020

  • Klimatforskning
  • Vad händer i regionen? Når vi våra mål?
  • Lärande för hållbar utveckling – föreläsningar och workshops med lärare och expertorganisationer
  • Tid för planering

Processledning ute i arbetslagen

Göteborgsregionen kommer ut, fysiskt eller digitalt, och stöttar upp i den pedagogiska planeringen utifrån LGR11 och GY11.

Uppföljning av vårens arbete

Hur tar vi detta arbete vidare? Under hösten 2020 kommer det startas en ny programserie. Det kan finnas möjlighet till fortsatt stöd till de skolor som medverkar våren 2020 inom ramen för detta.

Välkomna på uppstartsträff!

17 augusti 15.00–16.15, Anders Personsgatan 8, Göteborgsregionen

För de skolor som erbjuds en plats i programmet kommer vi ha en uppstartsträff. Då går vi igenom mer i detalj kring hur upplägget ser ut, samt diskuterar er skolas specifika förutsättningar så att vi kan skräddarsy upplägget så bra som möjligt. Vi önskar att varje skola, ifall de har möjlighet, skickar minst en representant. Uppstartsträffen kommer att genomföras utifrån folkhälsomyndighetens då rådande riktlinjer.

 

Anmäl intresse för deltagande i programmet>>

Deltagande

Programmet riktar sig till pedagoger och skolledare på grundskolor och gymnasieskolor i Göteborgsregionen. Vi har plats för 20 deltagande skolor i programmet under hösten 2020. I urvalet strävar vi efter att få en spridning i våra 13 kommuner. En plats är vigd för en skola i varje kommun. Därefter gäller principen först till kvarn. Minsta antal deltagare per skola är två pedagoger/skolledare.

Kontakt

Jonas Franzén, Projektledare

Epost: Jonas.Franzen@goteborgsregionen.se

Telefon: 0732-346109

 

Joanna Friberg, Projektledare

Epost: Joanna.Friberg@goteborgsregionen.se

Telefon: 0703-356876

Göteborgsregionens klimatlyft

När: 17/08 kl. 08:00 - 01/10 kl. 17:00

Arrangör:

Göteborgsregionen (GR)

illus_dela kunskap Created with Sketch.

Tillsammans blir vi bättre

Det är när vi delar med oss av det vi gör, som vi hittar kollegor att samarbeta med.

Vi vill gärna ha din hjälp att lyfta fram lärande exempel som vi kan dela med varandra.

Läs mer om Pedagog Göteborg link right Created with Sketch.