Ettor och nollor. En spännande och lärorik lektion som handlar om både digital kompetens, datalogiskt tänkande och programmering…. allt utan något digital verktyg. Analog programmering är ganska populärt just nu och det finns många olika övningar att göra. Idag kommer jag dock att fokusera på just ettor och nollor.

Ettor och nollor är alltså det språk som datorerna förstår och använder, dvs maskinkod. Datorerna använder ett språk som kallas maskinkod eller binär kod, och denna binära kod består av ettor och nollor. Eleverna kan skriva och avkoda små meddelanden som består av just ettor och nollor med hjälp av en ASCII-tabell. Med denna tabell kan eleverna skriva hemliga meddelanden till varandra.

I ASCII-tabellen har alla alfabetets bokstäver var sin kod. Bokstavens kod består av svarta och vita cirklar, istället för ettor och nollor (vit=0, svart=1). Ett sätt att göra denna övning var med hjälp av Othellospel. Brickorna i Othellospelet har en svart och en vit sida. Men hjälp av tabellen får eleverna skriva hemliga meddelanden genom att lägga ut Othellobrickorna på rad, där varje rad motsvarar en bokstav. Detta var verkligen ett roligt och konkret sätt som fick med alla! Vi arbetade i par, en skrev och den andra skulle översätta/avkoda.

Här nedan följer lite bilder för att få en bättre inblick:

 

FullSizeRender 11

FullSizeRender 9

FullSizeRender 10

FullSizeRender 8

Dessa tabeller med handledning kan du även hitta på Kodcentrums sida, här är länken till kodcentrum och kodboken som ger jättebra tips.

Denna övning har vi även gjort på två olika sätt, i den ena varianten använde vi oss av Othellospelen. Den andra lektionen vi hade vid ett annat tillfälle skrev vi också meddelanden till varandra med använde denna tabell (nästan likadan, men lite skiljer åt)

Här pratade vi lite mer om att ettor och nollor betyder av och på, alltså allt datorn förstår. Detta passar att göra tillsammans med att se på Programmera mera serien, där de tar upp just detta. Denna serie finns på UR och kommer med en lärarhandledning som finns att ladda ner här på ur.se.

Att se på programmet först och sedan göra övningar ger definitivt en bredare förståelse.

 

För mer frågor eller funderingar är det bara att maila mig eller besök min blogg www.jennykodar.se där jag har beskriv fler uppgifter.