Katrinelundsgymnasiet är i framkant när det gäller ungt företagande. I år är skolan nominerad till årets UF-skola och ett av elevernas UF-företag tävlar om pris på SM i ung företagsamhet, som i år genomförs helt digitalt den 18-19 maj.

Läraren Carol Schultze var dessutom en av de nominerade i klassen bästa UF-lärare på den regionala UF-mässan. Hon brinner för ungt företagande och har i mer än 20 år coachat elever i att göra verklighet av sina idéer. På Katrinelundsgymnasiets ekonomiprogram får elever under sitt tredje år starta och driva företag inom det obligatoriska ämnet Entreprenörskap och företagande. Vissa gör också sitt gymnasiearbete inom ämnet.

– Redan i ettan förbereder vi eleverna på att i trean ska de driva ett företag, berättar Carol Schultze.

Driver företag på riktigt

Att skapa ett UF-företag innebär att ta fram och driva en affärsidé, lära sig om bolagsordning, bokföring och skriva samarbetsavtal, jobba kreativt, nätverka, hålla deadlines, lyssna på föreläsare kring entreprenörskap och inte minst att marknadsföra sitt företag på regionala och nationella mässor.

– Vi får ta ansvar för det vi lärt oss tidigare under utbildningen. Vi lär oss att samarbeta och ta hänsyn till allas åsikter, säger Frida Alsterhem, vars företag erbjuder skolor en aktivitetstimme för att stärka gemenskap och fysisk aktivitet.

Eleven Hannes Kolléns företag säljer en grepplinda till hockeyklubbor, gjord av mjukplast. Med sin produkt vann han och klasskompisarna tredjepriset på den regionala mässan och ska tävla vidare på SM i maj. På den regionala UF-mässan deltog cirka 350 företag med ännu fler elever som presenterar sina företag i montrar. Mässorna blir allt större och därmed ökar också konkurrensen.

– Att driva UF-företag är på riktigt. Och väldigt mycket mera jobb än man tror, säger Hannes Kollén.

Hjälper dem att ta steget

Två lektionspass i veckan är vikta för UF-företaget, men oftast lägger eleverna mera tid än så, även av sin fritid, för att driva sitt företag. Carol Schultzes roll är att stötta på vägen.

– De hittar rådgivare på egen hand. Jag hjälper till med steget mot att göra, att ansvara, att tro på sin idé. Men jag vill att eleverna ska ta så stort ansvar som möjligt själva. Det är de som ska växa och komma stärkta ut i arbetslivet, även på det personliga planet, säger Carol Schultze.

Katrinelundsgymnasiets framgångar inom ung företagsamhet förklarar Carol Schultze med skolans medvetna satsning och ett nära samarbete med näringslivet. Att eleverna får träffa och inspireras av företagare är en av de stora fördelarna, liksom att medarbetarna uppmuntras att fortbilda sig inom entreprenörskap.

Nu vill skolan utvecklas ytterligare genom att integrera ung företagsamhet i fler ämnen. Redan idag finns UF med som en del i ämnena juridik och marknadsföring men även till viss del i ämnet engelska.

– Framöver hoppas vi att eleverna ska kunna utveckla skrivandet inom svenskan och dra nytta av det i företaget de driver, säger Carol Schultze.

Andra får lov att växa

Att se hur eleverna utvecklas är det som engagerar mest. Carol Schultze berättar om elever som haft problem med sitt UF-företag men när hon återser dem efter tio år ser hon att de har lyckats driva en verksamhet.

– Det är positivt att ha elever som presterar bra i skolan och får höga betyg. Men i det här ämnet är det andra som får lov att växa och ta initiativ och som inte har möjlighet att visa det i andra ämnen. Jag har haft blyga elever som lyckats pusha sig själva och nå sina mål. Det gäller att tro på sin idé.

Fakta

  • Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.
  • Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 utbildar organisationen gymnasieelever i entreprenörskap, sedan 2010 även elever i grundskolan.
  • Med hjälp av läromedlet Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt får gymnasieelever lära sig att starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår på skoltid. Gymnasielärare kan bli UF-lärare och får då utbildningar, verktyg och annat inspirationsmaterial från organisationen Ung Företagsamhet.
  • SM i Ung Företagsamhet arrangeras den 18-19 maj

Källa: ungforetagsamhet.se

Text och foto: Katarina G Strandberg